9/4/12



"A LLEGIR SE N'APRÈN AMB LES ORELLES"

Decàleg per ajudar a fer de lectura un acte plaent

Roser Ros i Vilanova
  1. Has de demanar als adults que t’envolten que t’expliquin contes, que et cantin cançons, que t’expliquin aventures i moltes altres coses. Per convèncer-los digue’ls  que “a llegir se n’aprèn amb les orelles”.

  2. Has de veure com s’ho fan per llegir els que t’envolten per poder-los imitar ( al llit? acomodats al sofà? estirats al terra? amb música de fons? al tren? al metro? al cotxe? a la taula d’estudi? a la biblioteca?).

  3. Has d’observar què llegeixen els que t’envolten (diaris de paper o digitals? llibres gruixuts o prims? llibres amb dibuixos o sense?) per decidir què t’agrada a tu.

  4. Has de demanar que et deixin temps per MIRAR llibres: per dintre, per fora, la lletra, els dibuixos. Ho pots fer a casa, a la llibreria, a la biblioteca, al quiosc. Només així podràs triar el que vols llegir.

  5. Has de tenir ganes d’OBRIR i TANCAR un llibre tantes vegades com et calgui per adonar-te que és aquest i no un altre el que vols mirar i llegir. Pensa que llibres n’hi ha de moltes menes.

  6. Has poder TOCAR els llibres, per descobrir com és el material de què són fets (paper, plàstic, rígid, dur, setinat, rugós, brillant, acolorit, etc.). Després d’aquesta inspecció podràs triar el llibre que més t’atrau.

  7. Tens dret a demanar a algú dels que t’estimen que et llegeix un fragment del llibre que et sembla que t’agrada. El so de les seves paraules t’ajudaran a convèncer-te que és aquest el que buscaves.

  8. Has d’escoltar els companys com parlen de com i perquè els ha agradat el llibre que han llegit per fer-te venir ganes d’endinsar-te tu en la seva lectura. T’adonaràs que això s’assembla molt a escoltar contes.

  9. Has de ser capaç d’explicar als companys el llibre que estàs llegint o ja has acabat per fer-los venir ganes de començar ells també. T’adonaràs que això s’assembla molt a explicar contes.

  10.  Les millors recomanacions de lectures t’els donaran les persones del teu voltant que t’estimen i et coneixen. Fes cas de les seves opinions. Però si no et convencen, deixa el llibre: n’hi ha d’altres que et proporcionaran  bones estones i bones experiències.

Extret de LEPISMÀTID una web de TANTÀGORA amb ressenyes, articles, opinions i actualitat literària